Skip to main content
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Cluster of Interoperable and holistic civil protection systems​.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το CO-PROTECT είναι ένα τεχνολογικό έργο, που υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ και συγχρηματοδοτείτε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: ΓΓ2CL-0363842), και αποσκοπεί στη συνέργεια και συνεργασία μιας συστάδας μικρών και μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, με στόχο το συνδυασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για τη βελτίωση της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών και των συναφών με αυτές κρίσεων στην Ελλάδα. Το έργο έχει ως αποστολή την ανάπτυξη ενός συνεργατικού σχηματισμού (Cluster) με τεχνολογικές δυνατότητες Διεθνούς Εμβέλειας και ως όραμα την μεταφορά ελληνικής τεχνογνωσίας σε θέματα διαχείρισης κρίσεων σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.
Έτσι βασική επιδίωξη του έργου είναι η ανάδειξη της Ελλάδας ως μιας προηγμένης και ανερχόμενης τεχνολογικά δύναμης σε θέματα αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, σε μία εποχή που τα προβλήματα από τις κλιματικές συνθήκες και την αλλαγή του κλίματος επιδεινώνονται κάθε χρόνο. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται με έντονα και ακραία φαινόμενα που περιλαμβάνουν πλημμύρες, έντονες βροχοπτώσεις, μεγάλες περιόδους ξηρασίας, καύσωνες, και δασικές πυρκαγιές που οδηγούν σε υποβάθμιση των δασών , προκαλώντας σοβαρές συνέπειες στο έδαφος και τα φυσικά οικοσυστήματα.
Παράλληλα με τους κινδύνους καταστροφών και κρίσεων από υδρομετεωρολογικούς κινδύνους η χώρα μας όπως και η Μεσόγειος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα πολιτικής προστασίας από γεωτεκτονικούς κινδύνους και κυρίως από σεισμούς.
Όλα τα παραπάνω προβλήματα επηρεάζουν τόσο το φυσικό όσο και το δομημένο περιβάλλον και μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων πολιτών αλλά και κρίσιμων υποδομών που σχετίζονται με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, όπως λιμάνια, αυτοκινητόδρομους και νοσοκομεία.
Το έργο "CO-PROTECT" συσπειρώνει 21 μικρές, ΜΜΕ και Μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις και 6 Ακαδημαϊκούς και Ερευνητικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην Έρευνα και Ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων υποστήριξης της διαχείρισης κρίσεων που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές. Εφαρμογές και συστήματα που έχουν αναπτυχθεί από διαφορετικές επιχειρήσεις και εταιρείες εντάσσονται, στο πλαίσιο του CO-PROTECT, σε πλατφόρμες που ακολουθούν ένα ενιαίο μοντέλο δεδομένων και ένα κοινό πλαίσιο διαλειτουργικότητας.

© Co-Protect. All rights reserved. Powered by Prisma Electronics SA.