Εγκατάσταση σύγχρονων Μετεωρολογικών Σταθμών και Αισθητήρων στο Δήμο Μαραθώνα
Στο πλαίσιο του έργου Co-Protect για τον συνεργατικό σχηματισμό διαλειτουργικών και ολιστικών συστημάτων πολιτικής προστασίας, η Future Intelligence προχώρησε σε αυτοψία-μελέτη πεδίου στον Δήμος Μαραθώνος για την επιλογή κατάλληλων θέσεων για την εγκατάσταση τηλεμετρικού Μετεωρολογικού Σταθμού και αισθητήρα μέτρησης ύψους στάθμης νερού.
Με αυτές τις ενέργειες, θα καταστεί δυνατή η εξ αποστάσεως παρακολούθησή τους, η παροχή ιστορικότητας δεδομένων και η βελτιστοποιημένη πρόβλεψη καιρού για την περιοχή, καθώς και ακραίων φαινομένων, κυρίως πλημμυρικών και υδρολογικών δεικτών.
Στόχος του project είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε τεχνολογικά ανερχόμενη δύναμη αναφορικά με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, πολλές από τις οποίες προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.
Η αυτοψία-μελέτη πεδίου αφορούσε την επιλογή κατάλληλων θέσεων για την εγκατάσταση τηλεμετρικού Μετεωρολογικού Σταθμού και αισθητήρα μέτρησης ύψους στάθμης νερού που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως απόκτηση δεδομένων, την ιστορικότητα τους αλλά και βελτιστοποιημένη πρόβλεψη καιρού για την περιοχή καθώς και ακραίων φαινομένων με έμφαση σε πλημμυρικά φαινόμενα και υδρολογικούς δείκτες.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ο Δήμος Μαραθώνα και το ρέμα Χάραδρος χαρακτηρίζεται ως πολύ υψηλού κινδύνου για φαινόμενα υπερχείλισης και πλημμύρας στα επόμενα 50 με100 χρόνια σύμφωνα το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής (EL06) και της αντίστοιχης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.