Skip to main content
Οκτ 26, 2023

Παροχή δορυφορικών δεδομένων για την παρακολούθηση της εξέλιξης των πρόσφατων πυρκαγιών και πλημμυρών

Η TotalView, έχει την δυνατότητα να ενεργοποιεί τις διαδικασίες συλλογής δορυφορικών δεδομένων (οπτικά, θερμικά, υπερφασματικά, SAR, video), ώστε να συνδράμει τις αρμόδιες υπηρεσίες με λήψεις ακόμα και εντός της ίδιας ημέρας με το συμβάν. Δύο από τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους τύπους δεδομένων αποτελούν τα οπτικά με υπέρυθρο κανάλι για τις πυρκαγιές (RGB-NIR) και τα δεδομένα radar (SAR) για τις πλημμύρες.

Έτσι στα συμβάντα των πυρκαγιών σε Ρόδο και Ασπρόπυργο ελήφθησαν εικόνες πολύ υψηλής ανάλυσης 30 και 50 εκατοστών, ώστε να αποτυπωθούν με ακρίβεια οι ενεργές εστίες, αλλά και οι καμένες περιοχές αξιοποιώντας το υπέρυθρο κανάλι, για να γίνει εκτίμηση της εξέλιξης τους. Στην παρακάτω εικόνα από την περιοχή του Ασπροπύργου στις 24 Αυγούστου 2023 αποτυπώνονται οι καμένες περιοχές (με μαύρο χρώμα) και η υγιής ακόμα βλάστηση (με κόκκινο).

Στην πλήρη ανάλυση της αποτυπώνεται η κατάσταση σε επίπεδο θάμνου, ενώ φαίνονται ακόμα και οι ενεργές εστίες στα σημεία εκπομπής του καπνού με πολύ έντονα φωτεινό κόκκινο χρώμα.
Αντίστοιχα κατά την διάρκεια των πολύ έντονων πλημμυρικών φαινομένων στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας, για την εκτίμηση της κατάστασης, ελήφθησαν εικόνες πολύ υψηλής ανάλυσης 30 και 50 εκατοστών αλλά και εικόνες SAR (radar) ανάλυσης 50 εκατοστών και ενός μέτρου, κάποιες από τις οποίες ήταν ακόμα και κατά την διάρκεια της νύχτας. Ένα από τα πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά των εικόνων SAR είναι ότι αποτυπώνουν με άμεσο και πολύ διακριτό τρόπο τις πλημμυρισμένες περιοχές, επιτρέποντας την μακροσκοπική εκτίμηση από τις υπηρεσίες αντιμετώπισης για μεγάλες περιοχές, χωρίς την ανάγκη επιτόπιας επίσκεψης εν μέσω επικίνδυνων καιρικών συνθηκών. Επίσης πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό αποτελεί το ότι μπορεί να γίνει συλλογή ακόμα και με πυκνή νέφωση ή κατά την διάρκεια της νύχτας, όταν δεν υπάρχει άλλο εναέριο μέσο αποτύπωσης.

Στην παρακάτω εικόνα SAR έχει χρησιμοποιηθεί το κόκκινο χρώμα για να δείξει τις πλημμυρισμένες περιοχές γύρω από το χωριό του Παλαμά (άσπρη περιοχή στο κέντρο) στις 08 Σεπτεμβρίου 2023.
co protect Thessalia 2023 09 08 SAR PalamasΑν και μακροσκοπικά το χωριό φαίνεται να μην έχει πληγεί, στην πλήρη της ανάλυσης είναι εμφανές πως όλοι οι δρόμοι του χωριού αλλά και συγκεκριμένες περιοχές (πάρκα, οικόπεδα ή χώροι συγκέντρωσης) έχουν πλημμυρίσει.
co protect Thessalia 2023 09 08 SAR Palamas ZoomΤα παραπάνω δεδομένα μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα στις πλατφόρμες προβολής και διαχείρισης των εταίρων που συμμετέχουν στο Co-Protect, αλλά και για την εκτίμηση της τρωτότητας περιοχών και κρίσιμων υποδομών. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την εξαγωγή δεικτών και συμπερασμάτων για την εξέλιξη και την αποτίμηση των φαινομένων.

© Co-Protect. All rights reserved. Powered by Prisma Electronics SA.